Assalamualaikum wbt.
Pesakit diabetes sememangnya perlu berhati-hati dengan pemilihan makanan. Makan boleh penawar dan boleh juga menjadi racun dalam badan.
1. Makanan Tinggi Gula
Gula merupakan penyebab utama penyakit diabetes. Di Malaysia misalnya banyak makanan manisan yang terdiri daripada penggunaan gula yang banyak. Contohnya Donut yang bersalut manisan, kek, aiskrim, aneka pastri dan pelbagai lagi.
Selain gula makanan lain yang mengandungi rasa manis seperti madu, kurma, pisang, anggur merupakan makan yang bahaya kepada pesakit diabetes
Dirisaukan pemakanan ini mampu menaikan glukosa dalam darah dan akhirnya berlaku pemendapan gula berlebihan dalam darah.
Penggunakan gula dengan cara minimun adalah lebih baik untuk pesakit diabetes. Kerana dibimbangi pengambilan gula yang banyak dalam darah boleh memberi kesan kepada berat badan yang mendadak dan menyebabkan kadar insulin dalam darah meningkat.
2. Makanan yang Bergoreng
Makanan bergoreng memang sangat menyelerakan, lazat dan memang akan sentiasa nak makan selalu.
Namun untuk pesakit diabetes, makanan bergoreng memang wajib dielakan lagi-lagi bergoreng dengan menggunakan minyak yang diulang-ulang. Kerana ia akan membuatkan kadar kolestrol jahat akan meningkat secara mendadak.
Kalau rasa nak merasa makanan yang digoreng mugkin boleh ubah kepada minyak zaitun.
Dan seelok-eloknya boleh ambil mengelakan makanan bergoreng dan mula mengambil makan yang direbus.
Makan yang digoreng ni contohnya , ayam goreng, kuih yang digoreng, ikan goreng dan seangkatan dengannya.
Apabila wujud kolestrol jahat banyak dalam darah, maka kolestrol baik semakin berkurang. Sekali gus ia akan mendedahkan pesakit diabetes terdedah dengan penyakit jantung.
Disebab wujudnya kolestrol berlebihan dan menjadikan satu lapisan tebal di dinding arteri dalam salur darah.
Contoh makanan yang perlu dicegah ialah kuning telur, daging merah , keju dan mentega.
4. Makanan Kaya Lemak Trans
Makanan yang kaya lemak trans ni boleh didapati dalam marjerin, makanan yang disalai, atau makanan yang diawet.
Walau secara langsungnya makanan ini kurang memberikan kadar kenaikan pada glukosa dalam darah, tapi sebenarnya ia mampu memberikan kesan sampingan yang lain .
Apabila lemak tras yang wujud ini akan mudah menggugat ketahanan insulin dan masalah metabolisme serta ianya sangat berisiko untuk kerosakan pembuluh darah dan secara tidak langsung memberikan kesan kepada jantung.
Apabila lemak tras yang wujud ini akan mudah menggugat ketahanan insulin dan masalah metabolisme serta ianya sangat berisiko untuk kerosakan pembuluh darah dan secara tidak langsung memberikan kesan kepada jantung.
KLIK DISINI : 5 PETUA BANTU TURUNKAN GULA DALAM DARAH
Pesakit diabetes kene kawal pemakanan. Bagus info ini..
ReplyDelete