Hai Assalamualaikum semua,
Selamat berpuasa untuk semua. Hari ini jiha nak sharekan pada korang resepi nak masak Mee Sup. Hari first ramadankan. So kadang2 terpikir nak makan tu nak makan ni tapi bahan-bahannya pulak tak ada. Mee Sup ni sangat ringkas. Korang wajib cuba tau.
Bahan-bahan :
- Ayam setengah ekor.
- Halia (diketuk).
- Akar daun bawang.
- Akar daun sup.
- Garam
- 3 ulas bawang merah.
- 3 ulas bawang putih.
- 1 batang kulit kayu manis.
- Bunga cengkih.
- Minyak untuk menumis.
- Rempah sup adabi.
Bahan Untuk Topping :
- Mee dicelur.
- Tauge dicelur.
- Fishcake digoreng.
- Daun sup@daun bawang dan bawang goreng.
- Isi ayam difloss.
Bahan Untuk Sambal Kicap : - Cili api kampung.
- Bawang goreng.
- Garam dan gula.
- Kicap manis.
- *Tumbuk halus semua bahan.
|
1. Rebus ayam sampai empuk dengan halia, akar daun bawang dan daun sup, garam dan aji secukup rasa. Ayam tak perlu dipotong agar mudah untuk disiat-siat nanti
2. Mayang 3 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih dan halia.
3. Tumis bahan-bahan nombor 2 dengan minyak 3 sudu makan sampai garing. Masukkan 1 batang kulit kayu manis dan sebunga cengkih.
4. Masukkan 1 sudu besar rempah sup adabi.
5. Kalau sudah agak bau, masukkan sedikit air rebusan ayam tujuannya supaya tidak hangus.
6. Angkat dan jirus dalam air rebusan ayam.
7. Didihkan sekejap dalam 15 minit bagi rempah-rempah tadi meresap dalam isi daging ayam. Tutup api.
6. Angkat dan jirus dalam air rebusan ayam.
7. Didihkan sekejap dalam 15 minit bagi rempah-rempah tadi meresap dalam isi daging ayam. Tutup api.
8. Ambil isi ayam serta tulang-tulang yang telah disiat-siat. Masukkan ke dalam kuah sup tadi. Siap.
Tak adelah susah sangat pun kan. EHhehe selamat berbuka korang. dan selamat mencuba.
credit : https://saji.my/resepi-bihun-sup-ayam/
Tak adelah susah sangat pun kan. EHhehe selamat berbuka korang. dan selamat mencuba.
credit : https://saji.my/resepi-bihun-sup-ayam/
Comments
Post a Comment